- Női wrestling ? Ammeg’ mi?
Igen gyakori ez a vélemény, a másik sűrűn előforduló pedig az, hogy ezek a csajok nem a ringbe, hanem az ágyba(és a konyhába) valóak maximum (persze erősen szépítettem a kifejezés módon :-P). Ez a kettő a leggyakoribb hozzáállás az egész világon, mint általában legtöbb „férfiak uralta sportágat” űző női sporthoz. Ha túl tudtok ezeken a sztereotípiákon lépni, vagy csak kíváncsiak vagytok a másik oldal véleményére, akkor folytassátok bátran az olvasást. Jah és a „másik oldalon” nem azt értem, hogy nőnemű lennék, és azt sem, hogy meleg :-) férfi vagyok és a divattal ellentétben totál hetero. Ennek ellenére én a női pankrációban többet látok, mint T&A (Tits and Ass – Mellek és popsi). Nem ez az elvárandó szint, vagy amit kötelező lenne követni, és a legkevésbé sem vetem meg azt, aki nem így gondolkodik, csak szerettem volna tisztázni, hogy én hogyan is viszonyulok a témához. Továbbá nem akarok senkit megtéríteni, legfeljebb kicsit szélesíteni a látókörét.
      A (csak) WWE-t néző rajongók joggal nem is tarthatják sokra a gyengébbik nemet ebben a szakmában, köszönhetően a mostanában ott szereplő hölgyek miatt, hiszen a nagy többségük inkább néz ki jól, mintsem tudna kimagaslóan, de legalább normálisan dolgozni a ringben. Persze ez nagyrészt a WWE hibája, amiért antitalentumú bikini modelleket alkalmaznak, de ez az ők (itt főleg értsétek Vince McMahon-t) elképzelése a témáról… mármint, hogy ilyennek kell lennie a női részlegnek. S ha netalán-tán véletlen némi kis tehetség szorult is valamelyikükbe azt kemény munkával szépen leépítik :-) (Gail Kim Awesome Kong elleni meccseivel a TNA-ben hihetetlen presztízst szerzett magának. Most megnézhetjük, milyen szerepet és meccseket kap WWE-be való visszatérése óta).
        Adódik a kérdés, az inring szerelmesei is tudnak jobb és nézhető női wrestlinget találni???
Naná, hogy igen :-), csak el kell nézni japánba(Joshi), vagy amerikai indy promóciókhoz, pl. Shimmer nevezetű szervezethez. Valamit rögtön az elején le kell szögeznem! Számomra a wrestling elsősorban a ringen belül nyújtott teljesítmény. A karakterek, a történetek és minden egyéb tényező az csak körítés, amitől még jobb lehet egy meccs. Tehát mikor fentebb azt írtam, hogy „jobb”, akkor az a minősítés csakis az én értékrendszerem alapján történt. Simán lehet, hogy valakinek WWE „diva” részlege az etalon női pankrációban.
        Kis magyarázat: „indy” megjelölés az az independent, azaz független szervezetet jelenti. Nincs náluk exkluzív szerződés, tehát adott - többnyire helyi kis közönség részvételű- „X”  szervezetnél szereplő emberkék más szervezet berkein belül is felléphetnek. Nincs tv-s szerződésük, maximum valami lokális csatornával, így DVD formájában terjesztik magukat, ebből is próbálnak megélni.
Kis magyarázat 2: Joshi a puroresu-nak a női változata… gondolom most már mindenki érti :-P. A puroresu a japán wrestling-stílus, vagyis igazából simán pankráció, csak annak egy speciálisan kialakult/kialakított változata. Pro-wrestling szó „japánosított” változatának az összevont rövidítése ("professional wrestling" => "PUROfesshonaru RESUringu"). 
Fő jellemzője:
- „strong-style”-ban űzik az ipart, azaz az ütések és rúgások nagyon ott vannak a helyükön és szólnak is rendesen. A suplex-ek, dobások, slam-ek is mind hihetetlen dinamikával, erővel hajtják végre. 
- rengeteg gyors, technikás, látványos chain-wrestling, mindenféle Amerikában (mainstream-WWE) ritkán látott fogásokkal és submission-ökkel összekötve/megszakítva.
- lucha libre (akrobatika) a köbön, amit réges-régen (80-as évek) Mexikóból vettek át. Azt hiszitek TNA x-division, vagy ROH a high flying iskola megteremtője? Fenéket, Japánban már a 80as években ilyen meccseket toltak (Mexikóban meg már korábban is), továbbá, hogy ECW a hardcore szülőatyja? EEEEEEEE wrong answer :-) ennek extrém változata is japánban nyert teret igazán magának először.
- karakterek/szerepek/gimmick-ek amit felvesznek a résztvevők általában vagy nagyon „elvont/elmebeteg/képregényszerű”(sok is a maszkos emberke) vagy totál semmilyen, csak „no gimmick needed” én majd pankrálok és nem dumálok...
Persze ez csak egy gyűjtőfogalom jellemzői, természetesen rengeteg alfaja/változata van Japánban (is) a pankrációnak.

Igen hosszadalmas bevezető után végre rátérhetünk a sorozatra, ami olyan mozdulatokat fog bemutatni, amit a női pankrátorok kreáltak/„alkottak meg”, s ezzel komoly részt vállaltak a wrestling kultúrában. Lesz egy-két meglepetés az biztosan mondhatom.

Jaguar Yokota, joshi legenda. A ma már 49 éves hölgy 16 évesen debütált (ez azért nem olyan ritka joshi-knál), s olyan meccseket tolt már 1985-ben (!!!), amiben olyan mozdulatok, olyan impact-ek voltak, amit bármely mai pankrációt művelő férfi is megirigyelhet.

Olyan move-ok megszületését köszönhetjük neki, mint:
Tiger Driver 91 és a Jackhammer (Igen a "Goldberg-féle" mozdulat ez. Az amit a világ számára Goldberg WCW-s futása alatt finisher-ként használt, s tett nemzetközi szinten ismertté, de a Jackhammer vagy 10 évvel korábban Jaguar Yokota alkotta meg)

Akövetkező top10-es videóban benne van mindkét mozdulat (Jackhammer 0:46-tól és a Tiger Driver 91 1:56-tól) . Amúgy érdemes megfigyelni milyen moveset-tel dolgozott (pl az a leg trap backdrop suplex hold és a Fisherman Buster se semmi)... kicsit megelőzték a japán pankrátorok és pankrátor nők a korukat, az tuti.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hcwpankracio.blog.hu/api/trackback/id/tr32612293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása